linux-biztonsag
Mennyire biztonságos a Linux?

A legbiztonságosabb operációs rendszer (OS) kiválasztása kulcsfontosságú tényező az online biztonság szempontjából. Végül is ez a szoftver kezeli a memóriát és a folyamatokat az egész számítógépen. A szakértők egyetértenek abban, hogy a Linux rendkívül biztonságos operációs rendszer , ha nem a legjobb biztonsági operációs rendszer. Ebben a cikkben megvizsgáljuk azokat a legfontosabb Linux biztonság funkciókat, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy ez a rendszer biztonságos operációs rendszer legyen. 

Ezenkívül értékelni fogjuk a Linux szolgáltatásai által a rendszergazdáknak és felhasználóknak kínált védelmi képességeket, valamint azt, hogy hogyan küzdenek a kiberbiztonsági sebezhetőségekkel és támadásokkal.

1.Pingvin táj

Tervezés szerint biztonságos

Ami a biztonságot illeti, a Linux Security felhasználói határozott előnyben vannak Windows- vagy Mac-et használó társaikkal szemben. 

A szabadalmaztatott operációs rendszerekkel ellentétben a Linux a legbiztonságosabb operációs rendszer, mivel a Linux Security funkciók be vannak építve a rendszerbe. 

Az egyre népszerűbb nyílt forráskódú biztonságos operációs rendszer rendkívül rugalmas, konfigurálható és változatos.

 A Linux Security OS emellett szigorú felhasználói jogosultság-modellt valósít meg, és beépített kernelbiztonsági védelmet kínál a kiberbiztonsági sebezhetőségek és támadások elleni védelem érdekében. 

A Linux forráskódja átlátható, így biztosítva, hogy a biztonsági problémák rövid életűek legyenek. 

Nézzük meg közelebbről a Linux szolgáltatásait, és azt, hogy ezek hogyan járulnak hozzá az adat- és hálózatbiztonsághoz.

A nyílt forráskódú Linux biztonsági előny

A Linux sebezhetőségeit általában nagyon gyorsan azonosítják és kiküszöbölik, mivel a forráskódjukat egy hatalmas közösség állandóan, alaposan áttekinti is javítja. 

Ezzel szemben az olyan gyártók, mint a Microsoft a „security by obscurity” néven ismert módszert alkalmazzák, ahol a forráskódot elrejtik a kívülállók elől, hogy megpróbálják elrejteni a biztonsági problémákat a hekkerek elől. 

Ez a megközelítés általában nem hatékony a kiberbiztonság modern kizsákmányolásainak megakadályozásában, mivel aláássa a „rejtett” forráskód biztonságát azáltal, hogy megakadályozza, hogy a kívülállók azonosítsák és jelentsék a biztonsági hiányosságokat. 

Ha a biztonsági hibák felfedezéséről van szó, a saját fejlesztésű fejlesztők kis csapata nem éri el a Linux Security felhasználói fejlesztőinek világméretű közösségét, akik komoly energiákat fektetnek a Linux Security védelmébe, hogy segítsenek megőrizni a legbiztonságosabb operációs rendszer státuszát.

Kiváló felhasználói jogosultsági modell – Linux Biztonság

A Windowstól eltérően, ahol „mindenki adminisztrátor”, a Linux szigorú felhasználói jogosultsági modellen keresztül nagymértékben korlátozza a root hozzáférést. Linuxon a szuperfelhasználók birtokolják az összes jogosultságot, és a hétköznapi felhasználók csak annyi engedélyt kapnak, hogy elvégezhessék feladataikat. Mivel a Linux-felhasználók alacsony automatikus hozzáférési jogosultságokkal rendelkeznek, és további engedélyekre van szükségük a rendszerfájlok eléréséhez vagy a kernelbeállítások módosításához, nehezebb rosszindulatú programokat és rootkiteket terjeszteni egy Linux rendszeren.

Beépített kernel Linux biztonsági védelem

A Linux Security kernel egy sor beépített biztonsági védelemmel büszkélkedhet.

Beleértve a csomagszűrőket tartalmazó tűzfalakat, az UEFI Secure Boot firmware-ellenőrző mechanizmusait.  

Rendkívül rugalmas és konfigurálható linux biztonság

Sokkal több konfigurációs és vezérlési lehetőség áll a Linux rendelkezésére, mint a Windows-felhasználók számára. Például a Linux rendszergazdái használhatják a SELinuxot vagy az AppArmort a rendszerük zárolására. Ezek a biztonsági házirendek részletes hozzáférés-szabályozást kínálnak, és további kritikus biztonsági réteget biztosítanak a biztonságos operációs rendszerben. A Linux Kernel Lockdown konfigurációs beállításai megerősítik a szakadékot a felhasználói folyamatok és a kernelkód között.

Miért a Linux egyre népszerűbb célpont a kiberbűnözők körében?

Cyber ​​4508911 340

A Linux támogatja a világ nagy értékű eszközeinek és szuperszámítógépeinek többségét, és a biztonságos operációs rendszer felhasználói bázisa folyamatosan növekszik. 

 Ennek ellenére a Linux még mindig viszonylag kicsi célpont, 2022-ben az új rosszindulatú programok 96%-a a Windowst célozza meg . 

Számos kiváló visszafejtési és rosszindulatú szoftver-ellenőrző hálózati biztonsági eszközkészlet áll rendelkezésre. Ilyen például a REMnux, a Chkrootkit, az Rkhunter, amelyek segítenek észlelni a rosszindulatú programokat.

Utolsó gondolatok a Linux biztonságról

A biztonságos operációs rendszer elengedhetetlen az adatok és a hálózat online biztonságának ellenőrzéséhez.

 Ezek a funkciók azonban nem jelentenek teljes védelmet a vírusok, a rootkitek és a hálózati biztonságot ért egyéb támadások ellen. 

A hatékonyan biztonságos operációs rendszerek a mélyreható védelemtől, a biztonsági gyakorlatok megvalósításától és az intelligens online viselkedéstől függenek, amelyek mindegyike központi szerepet játszik a biztonsági helyzet javításában. Ennek ellenére a biztonságos operációs rendszer kiválasztása rendkívül fontos, mivel az operációs rendszer a számítógépen futó szoftver legkritikusabb része. 

A Linux kiváló választás, mivel nyílt forráskódja, szigorú felhasználói jogosultsági modellje, sokszínűsége és viszonylag kis felhasználói bázisa miatt rendkívül biztonságos lehet.

A Linux azonban nem „ezüstgolyó” a digitális biztonság terén. 

Azt is nagyon fontos szem előtt tartani, hogy a biztonság és a használhatóság és/vagy a felhasználóbarát kompromisszumokról szól. 

Az adminisztrátoroknak úgy kell beállítaniuk rendszereiket, hogy azok olyan biztonságosak legyenek, amennyire a környezetükben praktikus. 

Ami a kényelmet illeti, a Linuxnak van egy kis tanulnivalója. Viszont jelentős biztonsági előnyöket kínál a Windowshoz vagy a MacOS-hez képest. Ez egy kompromisszum, amely megéri, ha engem kérdezel.”

Linux biztonság